«2ο ΓΕΛ Ναυπλίου: Σχολείο- Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

«2ο ΓΕΛ Ναυπλίου: Σχολείο- Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Κείμενο της Παναγιώτας Μποζονέλου

 

Το σχολείο μας κατέκτησε επάξια τον τίτλο «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για το σχολικό έτος 2021-2022.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους κληθήκαμε δύο ομάδες, μία ομάδα  15 μαθητών/τριών και μία  ομάδα 8 καθηγητών/τριών, να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δραστηριότητες σχετικές με συγκεκριμένα θέματα που είχε ορίσει η ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε σχολεία από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ να επιδιώξουμε να γίνουμε πρεσβευτές  του Κοινοβουλίου  στη χώρα και την περιοχή μας.

Με δειλά βήματα στην αρχή, πιο αποφασιστικά και δυναμικά στη συνέχεια, ανταποκριθήκαμε στους στόχους του προγράμματος και κατακτήσαμε με άριστα ( συνολική βαθμολογία 100/100) τον τίτλο του πρέσβη.

26 και 27 Νοεμβρίου 2021, στην πλατεία τριών Ναυάρχων, στο infopoint του προγράμματος, κατά τη συμμετοχή μας  στον ‘Παλαμήδειο Άθλο’.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με σεμινάρια που παρακολουθήσαμε  μαθητές και καθηγητές, ώστε να κατανοήσουμε το πνεύμα του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς  κα να γνωρίσουμε καλύτερα αξίες, στόχους και  προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ, προκειμένου να τις μεταλαμπαδεύσει στους  νεαρούς πολίτες της, να τους φέρει σε επαφή με εργαλεία που έχει αναπτύξει  για την καλύτερη ενημέρωσή τους για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με απώτερο στόχο τη βελτίωση  της ποιότητας ζωής  τους.

Ένας στόχος  του προγράμματος  ήταν η συμμετοχή μας στη ‘Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης’, που βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Μάιο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Συμμετείχαμε με δημοσίευση  συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά από έρευνα και συζήτηση   σχετικά με  το δικαίωμα της  σωστής, αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης του ευρωπαίου πολίτη για θέματα που αφορούν συνθήκες, νόμους και πολιτικές της ΕΕ. Επίσης, δημιουργήσαμε βίντεο και έντυπα φυλλάδια, τα οποία διανείμαμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, καθώς σε νέους και νέες  της πόλης μας.

10 Δεκεμβρίου 2021, στιγμιότυπα από τη δημιουργία βίντεο με θέμα τα δικαιώματα του πολίτη στην Ελλάδα και την ΕΕ, με τίτλο « Από την Επίδαυρο¨… στη Λισαβόνα», στο Βουλευτικό.

Ένας άλλος στόχος ήταν  η ‘Ανάδειξη αξιών και πολιτικών της ΕΕ’. Επιλέξαμε το θέμα της Τρομοκρατίας και την Ημέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), όπου αναδείξαμε τους ρόλους  της σημερινής γυναίκας στην πόλη μας : της μητέρας, της επαγγελματία – εργαζόμενης, της μετανάστριας, της γυναίκας ΑΜΕΑ.

18 Μαρτίου 2022, υβριδική  εκδήλωση της ομάδας EPAS με προσκεκλημένη την ευρωβουλευτή Έλενα Κουντουρά και τα σχολεία: 1ο ΓΕΛ Μενεμένης και 3ο ΓΕΛ Άργους

Τέλος, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στη Γιορτή της ‘Ημέρας της Ευρώπης», που πραγματοποιείται  κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

9 Μαΐου 2022, στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, μπροστά στο φωταγωγημένο Δημαρχείο

Οι στόχοι και οι δράσεις που έπρεπε να υλοποιήσουμε ήταν μία ωραία πρόκληση για όλους μας! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και την Ευρώπη, να συνομιλήσουμε με ευρωβουλευτές, με πολιτικούς της περιοχής μας, με πανεπιστημιακούς, να συνεργαστούμε με άλλα σχολεία και φορείς της περιοχής μας, να γνωρίσουμε δυνατότητες, εργαλεία  και τρόπους συμμετοχής στα όργανα της ΕΕ καθώς και πώς μπορεί να ακουστεί η φωνή μας μέχρι το ΕΚ!

Το ταξίδι στον κόσμο της ΕΕ και του ΕΚ μάς πλούτισε σε γνώση και εμπειρίες, ενώ άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη  συνολικά στο σχολείο μας, όπως  τη συλλογική εργασία και το ομαδικό πνεύμα, τη συμμετοχή των μαθητών μας σε Euroscola στις 15 Νοεμβρίου 2022 στο Στρασβούργο, τη σύσταση της ‘ομάδας εθελοντών πρέσβεων του ΕΚ’ κ.ά.

 

Μέλη της ομάδας με το δίπλωμα του «Πρέσβη του ΕΚ» στο Βουλευτικό, την ημέρα απονομής των διπλωμάτων

Teacher ambassadors                                         junior ambassadors

Παναγιώτα Σκλήρη (διευθύντρια)                       Εβελίνα Καλφακάκου

Μαρία Καρπατσέλη (υποδιευθύντρια)                   Πένυ Καρούντζου

Αμαλία Μπέλια                                                   Γιώργος Αναγνωστάκης

Ουρανία Σκούμπη                                              Βασιλία Γκολέμη

Ακριβή Κοτσοβού                                               Εβελίνα Λέκα

Παναγιώτα Μποζονέλου                                  Μαρία Κοτούλα

Προκόπης Λέων                                                  Κωνσταντίνος Κολιγκιώνης

Αγγελική Ντεβέ                                                  Σταύρος Κόλλιας

Δημήτρης Μπέκας

Τόνια Ντόσκου

Άρτεμις Τόσκα

Θάνια Τόσκα

Στέλλα Τσάκου

Παναγιώτης Χριστόπουλος

Η συντονιστική ομάδα του προγράμματος « EPAS, Σχολεία  – Πρέσβεις του ΕΚ»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *