Πρόγραμμα Erasmus για το σχολείο μας

Πρόγραμμα Erasmus   για το σχολείο μας

 

Κείμενο της Παναγιώτας Μποζονέλου

 

Το σχολείο μας έχει  τη μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε πρόγραμμα διαπίστευσης Erasmus για τα σχολικά έτη 2022-2027!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σχολείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή  Ένωση και το Ίδρυμα Κοινωνικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ) για κινητικότητα μαθητών και καθηγητών σε  εκπαιδευτικά κέντρα (σχολεία και φορείς) σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως στόχους της κινητικότητας έχουμε θέσει τον ψηφιακό γραμματισμό του προσωπικού του σχολείου και τις καλές πρακτικές εξωστρέφειας, δύο στόχοι που συμβαδίζουν με το πλαίσιο λειτουργίας ενός σύγχρονου σχολείου.

Η κινητικότητα θα υλοποιηθεί σε 6 φάσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή θα γίνονται δύο κινητικότητες κάθε χρόνο, μία σε εκπαιδευτικό οργανισμό (σχολείο) και μία σε φορέα εκπαίδευσης που υλοποιεί επιμορφωτικές συναντήσεις-σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 πραγματοποιήσαμε  δύο κινητικότητες εκπαιδευτικών.  Στην πρώτη, από τις 28/11/2022  έως τις 03/12/2022, στο κέντρο Europass Teacher Academy στη Βερόνα της Ιταλίας, συμμετείχαν οι καθηγήτριες του σχολείου Παναγιώτα Σκλήρη, Ουρανία Σκούμπη, Ελευθερία Ράλλη και Μαρία Παπαθανασίου, οι οποίες παρακολούθησαν δια ζώσης σεμινάριο με θέμα «Digital Tools to Bring the 4Cs Into Your Classroom» που είχε σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ψηφιακά εργαλεία για την ενσωμάτωση των 4Cs: δημιουργικότητα (creativity), κριτική σκέψη (critical thinking), επικοινωνία (communication) και συνεργασία (collaboration) στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η δεύτερη κινητικότητα  πραγματοποιήθηκε από τις 27 /3/2023 έως τις   03 /4/ 2023, σε δύο αγγλόφωνα Ευρωπαϊκά Σχολεία της Ολλανδίας, το Europese Secondary School Den Haag (στη Χάγη) και το Europese Secondary  School Bergen (στο Μπέρχεν).  Η ομάδα εκπαιδευτικών αποτελούνταν από τις καθηγήτριες Μαρία Καρπατσέλη,  Παναγιώτα Μποζονέλου, Κυριακή Γυλτίδου και τον καθηγητή  Πέτρο Μάλλιο, με σκοπό την παρατήρηση καλών πρακτικών και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, χρήσης ψηφιακών εργαλείων και δραστηριοτήτων εξωστρέφειας.

Η φετινή εμπειρία θα μας βοηθήσει σημαντικά στον σχεδιασμό της επόμενης κινητικότητας κατά τη νέα σχολική χρονιά, τόσο σε οργανισμό / φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων όσο και σε σχολείο χώρας-μέλους της ΕΕ,  όπου η ομάδα θα είναι μεικτή  – μαθητές και καθηγητές.

Η συντονιστική ομάδα του προγράμματος Erasmus+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *