Επίσκεψη στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

  στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Την 1η Μαρτίου 2023 οι μαθητές/μαθήτριες της Ομάδας Προσανατολισμού  Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας, με τη συνοδεία των καθηγητριών μας Αμαλίας Μπέλια και Παναγιώτας Μποζονέλου, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη σε δύο πολύ σημαντικούς χώρους που γνωρίζουμε από τα μαθήματά μας : την περιοχή που βρισκόταν το ‘Λύκειο’ – η φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλη στο κέντρο της Αθήνας και το ‘Σκοπευτήριο’ στην Καισαριανή.

..περιήγηση στον χώρο του ‘Λυκείου’

Η επαφή  με τη Φιλοσοφία και τους σπουδαίους φιλοσόφους της αρχαίας Αθήνας Πλάτωνα και Αριστοτέλη, οδήγησε τα βήματά μας στην περιοχή μεταξύ του  Βυζαντινού  Μουσείου της Αθήνας και της οδού Ρηγίλλης, έναν χώρο – όαση στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας,  με πράσινο, λουλούδια  και αρωματικά βότανα να κυριαρχούν στο σημείο όπου η  αρχαιολογική σκαπάνη το καλοκαίρι του 1996 έφερε στο φως τα ερείπια του Λυκείου του Αριστοτέλη.

βιωματική ξενάγηση των μαθητών / τριών στο ‘Λύκειο’

Ο περίπατός μας στο μονοπάτι του αρχαιολογικού χώρου περιλάμβανε βιωματική ξενάγηση και γνωριμία με τα οικοδομήματα του ‘Λυκείου’,  όπως η  κάτοψη της Παλαίστρας όπου σώζεται η φάση των ρωμαϊκών χρόνων, δίπλα τα λουτρά που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές μετά τους αγώνες, το Εφηβείο όπου γινόταν η διδασκαλία, το Κονιστήριο, η μικρή παλαίστρα, το Ελαιοθέσιον, ο χώρος στον οποίο οι αθλητές αλείφονταν με λάδι, και η Βιβλιοθήκη.

Περιηγηθήκαμε στον χώρο και  μάθαμε πως το Λύκειο είχε χρησιμοποιηθεί για φιλοσοφικές συζητήσεις πολύ πριν από τον Αριστοτέλη, πως εκτός από τη στρατιωτική εκπαίδευση και τις μορφωτικές επιδιώξεις, το Λύκειο φιλοξενούσε συνεδριάσεις της Αθηναϊκής Συνέλευσης πριν η Πνύκα γίνει ο επίσημος τόπος συνάντησης τον 5ο αιώνα π.Χ. και πως εκεί γίνονταν και λατρευτικές τελετές από διάφορες ομάδες.

Επόμενο σταθμό της διδακτικής επίσκεψης αποτέλεσε ο ιστορικός και μαρτυρικός χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Εκεί μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της β’ και γ’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Καισαριανής με επικεφαλής την καθηγήτρια Αθηνά Τσιλίκη και τους καθηγητές Νίκη Παναγιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Καπλάνη και Κώστα Κορρέ,  που  μας γνώρισαν το Σκοπευτήριο μέσα από τον λόγο και τη μουσική.

…η ξενάγησή μας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Καισαριανής στο Μουσείο της Καισαριανής

Αρχικά οι μαθητές / τριες του 2ου ΓΕΛ Καισαριανής μάς ενημέρωσαν γενικά για τον χώρο που επέλεξαν οι Γερμανοί κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών.

Στη συνέχεια, μας οδήγησαν στο Μουσείο (Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής), έναν ιστορικό χώρο – σύμβολο των αγώνων κατά του ναζισμού, όπου μας έδειξαν  φωτογραφίες που εκτίθενται, σημειώματα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εφημερίδες, αρχειακό υλικό και άλλα ιστορικά αντικείμενα.

Δίπλα στο Μουσείο μας ξενάγησαν στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», στον χώρο που οι Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Οι εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο ήταν, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Όμως η  κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών – κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944.

…ξενάγηση στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

Μια ακόμη συγκινητική σκηνή ήταν όταν φτάσαμε στο Μνημείο  εκτελεσθέντων, όπου μας περίμεναν μαθητές και μαθήτριες που υποδύθηκαν νέους της ηλικίας τους που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς  στα χρόνια 1942-1944, αφηγούμενοι εν συντομία  τον αγώνα αλλά και τον μαρτυρικό θάνατό τους, καθώς και η μουσική ομάδα του σχολείου, που με τη μελωδία και το τραγούδι αφηγήθηκε τον πανανθρώπινο αγώνα για την ελευθερία και την ειρήνη.

Όπως οι  μελλοθάνατοι αγωνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι, με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας, που ενσάρκωνε μέσα της το ανώτατο ιδανικό του ανθρώπου και πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, έτσι και εμείς όλοι μαζί τραγουδήσαμε αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές.

Η εμπειρία αυτή ήταν από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει στα μαθητικά μας  χρόνια!

Μια παρέα μαθητών/τριών της Ο.Π.Α.Σ. της Γ’  τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *