Η ομάδα Epas – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στο Στρασβούργο

Η ομάδα Epas – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου  στο Στρασβούργο

Η ομάδα των Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του σχολείου μας συμμετείχε σε συνεδρίαση μαθητών-τριών από σχολεία Epas των χωρών μελών της ΕΕ-  Euroscola, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

Ταξίδεψε στη γαλλική πόλη μαζί με την ομάδα Epas του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις της Χάλκης.

.. οι δύο ελληνικές ομάδες Epas έξω από το ΕΚ στο Στρασβούργο

Το  βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η ενεργειακή κρίση και η αντιμετώπισή της από την ΕΕ, ενώ συγχρόνως οι έφηβοι Πρέσβεις συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία στην Ευρώπη καθώς και για  τις  Ευρωεκλογές του 2024.

.. η ομάδα των junior ambassadors του σχολείου μας στα έδρανα του ΕΚ

Στην αρχή της συνεδρίασης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola καλωσόρισε  τις ομάδες  σε on line σύνδεση και ακολούθησε παρουσίαση κάποιων σχολείων. Εκ μέρους των δύο σχολείων από την Ελλάδα, την παρουσίαση έκανε η μαθήτρια του σχολείου μας Θάνια Τόσκα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές-τριες συνομίλησαν  για την ενεργειακή κρίση  on line με την  Katarina BARLEY, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία υπέβαλαν ερωτήματα και κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Ακολούθησε η συζήτηση – συνέντευξη των μαθητών με την Aleyda HERNANDEZ LAVIADES, από την Επιτροπή του ΕΚ Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Πολιτικών της Ένωσης για το θέμα της ενέργειας.

 

..η Aleyda HERNANDEZ LAVIADES δέχεται τις ερωτήσεις των νέων της ΕΕ

Η μαθήτριά μας Άρτεμις Τόσκα πήρε τον λόγο και ρώτησε την κ. HERNANDEZ LAVIADES για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στις βιομηχανίες και την επιβίωσή τους, με δεδομένο τα εκατομμύρια εργαζομένων σε αυτές.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, ακολούθησε διαδραστικό και θεματικό εργαστήριο με θέμα:   Υποστηρίξτε τη δημοκρατία: Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές 2024,

όπου οι μαθητές-τριες των σχολείων της Ευρώπης, μέσω εφαρμογής, ψήφισαν όπως ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές και ανέδειξαν τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη τους θέματα – ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Ένωση, όπως η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των γυναικών, το προσφυγικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία  κ.ά.

Στη συζήτηση έκαναν δυναμική παρέμβαση οι μαθήτριες  του σχολείου μας Στέλλα Τσάκου η οποία αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ενότητας των κρατών της Ευρώπης και ειδικά στην ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η Θάνια Τόσκα που μίλησε για την κλιματική αλλαγή και η Άρτεμις Τόσκα που έθιξε την ατομική ευθύνη απέναντι στα  καυτά σημερινά προβλήματα, όπως είναι και η ενεργειακή κρίση.

Στο τρίτο μέρος της συνεδρίασης οι μαθητές-τριες συμμετείχαν σε quiz γενικών γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συζήτηση σχετικά με την ΕΕ. Ακολούθησε συζήτηση όπου η μαθήτρια Τόνια  Ντόσκου πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στις πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η Ένωση στους νέους.

..η Θάνια, η Άρτεμις, η Τόνια και η Στέλλα …αγορεύουν στο Κοινοβούλιο

Τη  συνεδρίαση της Euroscola  έκλεισε καταχειροκροτούμενη η Στέλλα Τσάκου με ένα αισιόδοξο μήνυμα: απευθυνόμενη προς όλους τους νέους  και τις νέες,  τόνισε πως  μπορούν να δουλέψουν  όλοι και όλες μαζί για την επίλυση των προβλημάτων που συζήτησαν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ένα καλύτερο  μέλλον, με ειρήνη, ευημερία και σεβασμό στα δικαιώματα όλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *