Συνάντηση με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη

Στις 3/4/2024 είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε διαδικτυακά στο σχολείο μας τον Κύπριο Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EPAS». Ο κ. Μαυρίδης είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο συμβάλλοντας από τη θέση του στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς με γνώμονα την προάσπιση και διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων στους κόλπους της ΕΕ.

Στην αρχική του εισήγηση προς τους νεαρούς πρέσβεις, που τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή, αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και νομοθέτησης, καθώς και τον ρόλο των ευρωβουλευτών σε αυτή. Εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με το μέλλον και την εξέλιξη της ΕΕ επισημαίνοντας την ανάγκη για αναθεώρηση των εξουσιών, ενδυνάμωση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ανάγκη ύπαρξης κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ με δεδομένο ότι εκλέγεται στην Κύπρο της οποίας τμήμα της κατέχεται παράνομα από την Τουρκία ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν την απειλή του τουρκικού επεκτατισμού. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία και την αξία της προάσπισης και διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους κόλπους της ΕΕ, αναφερόμενος στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, στον οποίο καταγράφονται οι συλλογικές και ατομικές αξίες της ΕΕ. Στη συνέχεια, και με αναφορά στην προσωπική του εμπειρία ως πρόσφυγας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έκανε ένα καθηλωτικό μάθημα ιστορίας για τα πενήντα χρόνια από την παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την αδυναμία της ΕΕ να επιλύσει το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των εκδιωγμένων Ελληνοκυπρίων από την πατρίδα τους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μαυρίδης απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών τους οποίους ενθουσίασε όταν τους προσκάλεσε να τον επισκεφθούν στις Βρυξέλλες.

Ειλικρινά δεν έχουμε λόγια να ευχαριστήσουμε τον κ. Μαυρίδη για τη σημερινή μας συνάντηση και είμαστε σίγουροι ότι ο λόγος του και το παράδειγμά του θα συμβάλλουν στη διαμόρφωσή των μαθητών μας ως μελλοντικών ενεργών πολιτών αρχής γενομένης με τη συμμετοχή τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης, διαδικτυακά, το Τμήμα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής του ΓΕΛ Αγίας Τριάδας Αργολίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *