Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η κυκλική οικονομία μέσα από τα μάτια των νέων και των ειδικών

Την Δευτέρα 1/4/24, οι senior και junior ambassadors του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – EPAS» διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το ΓΕΛ Τεγέας και το 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η κυκλική οικονομία μέσα από τα μάτια των νέων και των ειδικών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλήτρια την κ. Βασιλική Κωσταρέλλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία ανέπτυξε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας στον τομέα της διατροφής. Παρουσίασε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής στον αναπτυγμένο κόσμο αναφέροντας ανησυχητικά στοιχεία που αφορούν την επιβάρυνση του πλανήτη, όπως για παράδειγμα από την παραγωγή και κατανάλωση βόειου κρέατος. Έκλεισε την ομιλία της με την επισήμανση ότι η βιώσιμη κατανάλωση τροφής σέβεται τα όρια της υγείας του πληθυσμού και της διατήρησης του πλανήτη.

Ακολούθησε η κ. Χριστίνα Χρόνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Απόβλητα και κυκλική οικονομία». Στην εισήγησή της η κ. Χρόνη παρουσίασε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα της κυκλικής οικονομίας, που στηρίζεται στην ανακύκλωση, επισκευή και επαναχρησιμοποίηση υλικών, σε σχέση με τη γραμμική οικονομία που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο μέχρι τώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε καλές πρακτικές που υλοποιούνται από διάφορες εταιρίες στη χώρα μας με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων.

Τέλος, η κ. Γεωργία Μπαμπανικολού, εκπρόσωπος του γραφείου Europe Direct Πελοποννήσου, παρουσίασε το νέο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία, που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Στην παρουσίασή της εστίασε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων, τη διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασιών και πλαστικών υλών και τη βιομηχανία της μόδας τονίζοντας τα οφέλη από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην τόνωση της οικονομίας.

Μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών, εκπρόσωποι των junior ambassadors από τα σχολεία που συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει στον άξονα του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την έννοια της κυκλικής οικονομίας μέσα από τα μάτια των νέων.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Πολύδωρο, που προλόγισε και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωσή μας, και την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Προβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων κ. Κωνσταντίνα Καραγιάννη, που εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί δια ζώσης, αλλά απέστειλε γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε από τους μαθητές. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρακολούθησαν την ημερίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *