Επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στο Ντίσελντορφ και στο σχολείο Leibniz Montessori Gymnasium

 

η ομάδα μας στην είσοδο του γερμανικού σχολείου Leibniz Montessori Gymnasium.

Από την Κυριακή 7 Απριλίου έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου  μαθητές – τριες του σχολείου μας με τη συνοδεία 3 καθηγητριών, της κ. Μποζονέλου, της κ. Λάμπα και της κ. Μηλιώτη, βρεθήκαμε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής  ήταν  να επισκεφτούμε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus το γερμανικό σχολείο Leibniz Montessori Gymnasium και να γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό του σύστημα.

παρουσίαση εργασίας μας με θέμα  τα ελληνικά μνημεία

 

Εκεί γνωριστήκαμε και με  Έλληνες μαθητές, που παρακολουθούν στο γερμανικό σχολείο τα Νέα Ελληνικά  ως μάθημα επιλογής και περιηγηθήκαμε με τη βοήθειά τους στους χώρους του σχολείου. Με ξεναγό και την Ελληνίδα καθηγήτρια – φιλόλογο Αλεξία Μυριούνη επισκεφτήκαμε αίθουσες διδασκαλίας άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένες, τα εργαστήρια Βιολογίας, Πληροφορικής και Χημείας, τα ωδεία – αίθουσες μουσικής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την αίθουσα εκδηλώσεων, το εστιατόριο (Μensa) καθώς και τα γραφεία των καθηγητών. Συζητήσαμε με τους μαθητές-τριες του σχολείου για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και το συγκρίναμε με το ελληνικό, ανταλλάξαμε  εμπειρίες και διαπιστώσαμε πόσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις για όλους  τους μαθητές, σε Ελλάδα και Γερμανία!

ξενάγησή μας  στο ένα από τα δύο Ωδεία του Leibniz Montessori Gymnasium.

 Μαθητές-τριες και των δύο σχολείων παρουσιάσαμε εργασίες για την αρχαία ελληνική τραγωδία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εμείς  παρουσιάσαμε το σχολείο μας, την πόλη του Ναυπλίου και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Παρακολουθήσαμε μαθήματα, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής του μοντεσσοριανού μοντέλου (2 ώρες ατομική δραστηριότητα  σε καθημερινή βάση), που προωθεί την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία του μαθητή με τη διακριτική συμβολή του διδάσκοντα. Η φιλοξενία μας στο γερμανικό σχολείο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου,  με αποχαιρετιστήριο γεύμα που ετοίμασαν μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου  και με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς υπό τον ήχο του ακορντεόν του  φιλέλληνα καθηγητή Μουσικής  κ. Βλαντ.

αίθουσα για το καθημερινό 2ωρο πρόγραμμα Montessori plus

διάλειμμα των μαθητών στο προαύλιο του σχολείου.

 Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο Ντίσελντορφ επισκεφτήκαμε μαζί με ομάδα μαθητών του γερμανικού σχολείου τις όμορφες και ιστορικές πόλεις της Κολωνίας και του Άαχεν. Στην Κολωνία επισκεφτήκαμε τον περίφημο Καθεδρικό Ναό, την εντυπωσιακή γέφυρα Hohenzollern, γνωστή και για τα λουκέτα της και  το Μουσείο Σοκολάτας, ενώ περιηγηθήκαμε και στην παλιά πόλη. Στο Άαχεν, την άλλοτε πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  επισκεφτήκαμε το πρώην παλάτι του Καρλομάγνου, τον Καθεδρικό Ναό και το Δημαρχείο της πόλης, καθώς και τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου μας υποδέχτηκε και μας μίλησε  ο  Πανοσιολογιότατος π. Άνθιμος. Δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή γερμανική κουζίνα και τις ντόπιες σοκολατένιες γεύσεις!

με μαθητές του Leibniz Montessori Gymnasium στο ανακτορικό συγκρότημα και στην  αυλή του Καθολικού Ναού του Καρλομάγνου στο Άαχεν.

  Όσον αφορά στα αξιοθέατα στο Ντίσελντορφ, εντυπωσιαστήκαμε από την εκπληκτική θέα από τον Πύργο του Ρήνου και το μαγευτικό πράσινο στο πάρκο Hofgarten, ενώ  απολαύσαμε τη βόλτα δίπλα  στον Ρήνο και την παλιά πόλη, με τους ωραίους πλακόστρωτους δρόμους, τα γραφικά σοκάκια με τα επιβλητικά κτήρια, τις υπαίθριες αγορές, τα ζυθοποιεία και  τις αναρίθμητες μπυραρίες. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν η παρακολούθηση καθολικής λειτουργίας στον ναό της St. Mariae Empfaengnis. Τέλος, επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Προξενείο, όπου  γνωριστήκαμε και συζητήσαμε με τον Γενικό Πρόξενο Βασίλη Κοΐνη ο οποίος μας μίλησε για την εμπειρία του από την διαμονή του στη Γερμανία στο Ελληνικό Προξενείο, καθώς  και για  τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις  του επαγγέλματος του. Μάλιστα κανονίσαμε και διαδικτυακή συνάντηση με θέμα τις Ευρωεκλογές στο πλαίσιο του προγράμματος “ Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, που υλοποιούμε  φέτος στο σχολείο μας.

στο γραφείο του Έλληνα Γενικού Προξένου στο Ντίσελντορφ, με τον  Γενικό Πρόξενο Β. Κοΐνη.

 Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Γνωρίσαμε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού, ήρθαμε σε επαφή με το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τον πολιτισμό της χώρας. Μεταξύ μας συμφωνήσαμε, όταν μας ρωτάνε ‘πώς περάσαμε’ να απαντάμε “Ανεπανάληπτα!”. Και πραγματικά έτσι ήταν.

Ως μέλος της ομάδας Erasmus ευχαριστώ το σχολείο μου που μου έδωσε με τέτοια εμπειρία, μια καταπληκτική εμπειρία ζωής και εύχομαι  αυτή η ευκαιρία να είναι το ίδιο καταπληκτική  και σε όλους τους μαθητές στο σχολείο μας στο μέλλον, αφού το πρόγραμμα Erasmus  συνεχίζεται!

Για να  μη νομίζετε όμως ότι είμαι θετικά προκατειλημμένη, διαβάστε και την άποψη κάποιων συμμαθητριών μου:

Το ταξίδι στη Γερμανία θα μας μείνει αξέχαστο. Υπέροχη χώρα με επιβλητικά μνημεία και κτίρια. Τα σχολεία στη Γερμανία διαθέτουν εξειδικευμένες αίθουσες διδασκαλίας και σύγχρονες υποδομές. 

Ελένη Μιχαλοπούλου

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  στο Ντίσελντορφ μου έκαναν τρομερή εντύπωση  οι γραφικοί πεζόδρομοι, γεμάτοι εστιατόρια, το ίδιο και η περιοχή που απλώνεται  στην παλιά πόλη, δίπλα στο ποτάμι του Ρήνου, που την απολαύσαμε περπατώντας στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Εντυπωσιάστηκα και από την αρχιτεκτονική της πόλης και ιδιαίτερα εκείνης του σχολείου, με το επιβλητικό παλιό κτήριο και τη σύγχρονη πτέρυγα, που είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε και να γνωριστούμε με  μαθητές του ελληνικού  μαθήματος αλλά και του υπόλοιπου σχολείου. 

Νάγια Καρανικόλα

Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η τεράστια ευκαιρία.

Μαριλία Ιωαννίδη

Ήταν μια μοναδική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσω. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να γνωρίσουμε ένα διαφορετικό από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον αυτό το ταξίδι με έφερε πιο κοντά στους συμμαθητές μου και χαίρομαι που μπόρεσα να μοιραστώ αυτές τις στιγμές μαζί τους.

Ηλιάνα Γκολέμη

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου!

Σιαλένα Καραχάλιου

Πέρασα πολύ όμορφα, όλα ήταν τέλεια! Εντυπωσιάστηκα πολύ από το γερμανικό σχολείο!

Άννα Μαυρόγιαννη

Το πρώτο μου ταξίδι στη Γερμανία στάθηκε πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία και αφορμή για τη γνωριμία μας με έναν άλλο λαό. Εντυπωσιακά τοπία, με το πράσινο να κυριαρχεί παντού  και την αρχιτεκτονική να μαγεύει. Τα αξιοθέατα υπέροχα, ενώ η ανάπτυξη της χώρας βρίσκεται στα ύψη. Το σχολείο πλούσιο σε εγκαταστάσεις. Η πρώτη μου εμπειρία στη Γερμανία θα μείνει πάντοτε χαραγμένη στη μνήμη μου.

Δήμητρα Γρέκη

η ομάδα μας στην Κολωνία, στη γέφυρα Hohenzollern –  

στο βάθος διακρίνεται ο Καθεδρικός Ναός

 Να σημειωθεί ότι ομάδα καθηγητών και μαθητών του Leibniz Montessori Gymnasium θα μας επισκεφτεί σε λίγες μέρες.

Περιμένουμε με ανυπομονησία!

Μελίνα Βασιλείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *