Εκδήλωση με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Elisa Ferreira

Με μεγάλη μας  χαρά  αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του Europe Direct Πελοπόννησος το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 και ώρα 10:00 στο Δημαρχείο Τρίπολης (Λαγοπάτη και Αταλάντης, 1ος όροφος) στη συνάντηση με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, κυρία Elisa Ferreira.

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο της πρόσκλησης:

«Η Ευρώπη βαδίζει δίχως επιστροφή προς μια οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Η εξέλιξη του ενεργειακού μίγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη δείχνει ότι η εποχή του λιγνίτη και του λιθάνθρακα έχει τελειώσει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτή η  ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο για τις κοινωνίες και την οικονομία.

Στις 31 λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο ελληνικές λιγνιτικές περιοχές – η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη – η τοπική οικονομία στηρίχτηκε, για δεκαετίες, σχεδόν αποκλειστικά στην εξορυκτική δραστηριότητα με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πλέον, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών αυτών σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί τη νέα ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική στον δρόμο προς το 2050.

Στη συνάντηση, που θα διεξαχθεί στα αγγλικά, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Επίτροπο, να θέσουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους για τα παρακάτω θέματα:

  • Δίκαιη και Ενεργειακή Μετάβαση
  • Διαρροή του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας προς άλλες χώρες αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου (Brain Drain)
  • H σημασία της ενεργούς συμμετοχής μας στην δημοκρατία μέσω των ευρωεκλογών».

Το Σχολείο μας θα εκπροσωπηθεί από καθηγήτριες  και μαθητές-τριες της ομάδας  «EPAS – Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ».

Οι junior ambassadors του Σχολείου μας θα λάβουν μέρος στη συζήτηση σχετικά με το τρίτο θέμα, που αφορά στις Ευρωεκλογές, συζητώντας με την Επίτροπο θέματα, όπως:

α.  το πώς σχεδιάζει η ΕΕ να ενθαρρύνει  τους νέους να εισέλθουν δυναμικά στην ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων και στη συνέχεια να λαμβάνονται υπόψη των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ οι προτάσεις τους και

β. με ποιους τρόπους ή μέσα πρέπει να ενισχυθούν/ ενθαρρυνθούν οι νέοι πολίτες να συμμετέχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ειδικά αυτοί που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά; Πώς μπορούν να πεισθούν ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για αυτούς, για το μέλλον τους, για  την κοινωνία και τη χώρα τους;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *