Συνάντηση με το δημοσιογράφο κ. Γιάννη Γαλανόπουλο στο Βουλευτικό

Συνάντηση με το δημοσιογράφο κ.  Γιάννη Γαλανόπουλο στο Βουλευτικό

 

Στις    19 Ιανουαρίου 2023   οι μαθητές της Β΄ Λυκείου , στα πλαίσια της δράσης “Μπλογκάροντας ……τον κόσμο” συνάντησαν στο Βουλευτικό, τον “παλαίμαχο” δημοσιογράφο κ. Γιάννη Γαλανόπουλο, ο οποίος μοιράστηκε με τους μαθητές πολλές εμπειρίες από τη μακρόχρονη πορεία του στον χώρο της δημοσιογραφίας. Μετά από μια μικρή εισήγηση του κ. Γαλανόπουλου, με την οποία παρουσίασε στους μαθητές την πορεία της δημοσιογραφικής του καριέρας, οι μαθητές πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και υπέβαλαν ερωτήσεις στον κ. Γαλανόπουλο για θέματα που ήθελαν να διευκρινίσουν.

Μερικές  από τις ερωτήσεις αυτές αφορούσαν τις σπουδές του(Τι σπουδές χρειάστηκαν για να ασκήσετε το επάγγελμα του δημοσιογράφου;) , τα ενδιαφέροντά του (Είχατε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια της καριέρας σας; και Ασχοληθήκατε με αυτά ή ασχοληθήκατε με όλα τα θέματα;), τους κινδύνους του επαγγέλματος (Έχετε βρεθεί σε κίνδυνο λόγω μιας έρευνας), και τις διαφορές της σύγχρονης δημοσιογραφίας από την παλιά (Έχει διαφορά η σύγχρονη δημοσιογραφία από την παλιά; και Πόσο επηρέασε η ψηφιακή δημοσιογραφία τα παραδοσιακά ΜΜΕ;) Κάποιοι μαθητές ζήτησαν από τον κ. Γαλανόπουλο να εκφράσει την γνώμη του για την ελευθεροτυπία σήμερα στη χώρα μας  (Πιστεύετε ότι υπάρχει ελευθερία του τύπου στην χώρα μας; και Οι δημοσιογράφοι υπηρετούν οικονομικά και κομματικά συμφέροντα; ) και τον ρώτησαν  τι πρέπει να αλλάξει στην σύγχρονη  δημοσιογραφία ( Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στη δημοσιογραφία σήμερα;).

 

Ακολουθεί η άποψη του κ.Γαλανόπουλου για την εκδήλωση, όπως την ανήρτησε  στο λογαριασμό του στο facebook:

 

«Πολύ όμορφο το σημερινό πρωινό. Στην αίθουσα του Βουλευτικού είχα τη χαρά να συναντηθώ με μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης του Β λυκείου Ναυπλίου.

Στα πλαίσια του μαθήματος που κάνουν σχετικά με τη δημοσιογραφία είχα την ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά και να απαντήσω σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις γύρω από το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Με ενθουσίασε μπορώ να πω το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών για τον Τύπο, τα ΜΜΕ άλλοτε και σήμερα. Δεσμεύτηκα να βοηθήσω σε ότι χρειαστούν στο.. εγχείρημα για ένα σχολικό blog η ένα ιντερνετικό, μαθητικό , ραδιόφωνο»

Τον ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρότασης, την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις ερωτήσεις  των μαθητών,  αλλά και για το  μοίρασμα πολλών ιστοριών από τη δημοσιογραφική του εμπειρία. Αντί επιλόγου παραθέτουμε δηλώσεις του,  αφού πλέον συνταξιοδοτήθηκε .

«…χωρίς να το καταλάβω καλά –καλά πέρασαν σαράντα (και βάλε) χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτή η ωραία περιπέτεια της δημοσιογραφίας. Σαν να πέρασε μόνο μια νύχτα, ένα όνειρο. Ένα ιδιαίτερο, όμορφο, ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Από τα μαθητικά χρόνια το ψώνιο που έγινε χόμπι και μετά επάγγελμα. Γιατί μπορεί να έρχεται η ώρα της σύνταξης ( ήρθε και τυπικά..) αλλά το μικρόβιο δεν σε εγκαταλείπει. 40 χρόνια γεμάτα ρεπορτάζ, εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση (λιγότερο εδώ βέβαια), τέσσερις γεμάτες δεκαετίες με εκπομπές, πρόσωπα, γεγονότα ευχάριστα και δυσάρεστα, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αποστολές, αναμνήσεις. Και γνωριμίες με τόσους ανθρώπους, και δυνατές φιλίες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Πρώτα η εφημερίδα, τοπικός Τύπος, Αθηναϊκά ΜΜΕ, τα φάγαμε με το κουτάλι. Έμαθα την εφημερίδα στο μάρμαρο, για όσους ξέρουν. Και μετά η μεγάλη αγάπη, η αξεπέραστη, το ΕΡΑ Τρίπολης, ΕΡΑ 4, ΕΡΑΣΠΟΡ κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ κλπ. Και η μεγάλη οικογένεια της Ένωσης Συντακτών, της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (τον ευχαριστώ για το βραβείο ραδιοφωνικής μετάδοσης το 2012).

Αλλά η Τρίπολη πάντα ο μεγάλος σταθμός της ζωής, το δεύτερο “σπίτι” μου. Αγάπησα την φιλόξενη αυτή πόλη και τους ανθρώπους της. Από τον Οκτώβρη του 1984 μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Χιλιάδες ώρες στην “αέρα” με δελτία, εκπομπές, ζωντανές συνδέσεις, συνέδρια, γήπεδα, ότι υπήρχε…Με αγαπημένους συναδέλφους όλα αυτά τα χρόνια, άλλοι είναι ήδη συνταξιούχοι, κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, δεν είναι κοντά μας. Και λάθη έκανα και παραλείψεις υπήρξαν. Και πικρίες από κάποιες συμπεριφορές ένιωσα αλλά αυτά τα κρατώ για μένα. Προσπάθησα να υπηρετήσω όσο μπορούσα πιο καλά και έντιμα τη δημοσιογραφία, προβάλλοντας τον τόπο μας, την Τρίπολη, την Πελοπόννησο και φυσικά την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αργολίδα. Αν τα κατάφερα -και πόσο- το κρίνουν οι ακροατές και οι αναγνώστες»

 

https://www.anagnostis.org/2022/06/23/giannis-galanopoulos-vgainei-sti-syntaxi-meta-apo-40-chronia-dimosiografias/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *