ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

 

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ( στα αγγλικά EURO) , είναι ένας θεσμός που διεξάγεται από το  1960 και κάθε 4 χρόνια  την περίοδο του καλοκαιριού. Σε αυτό διαγωνίζονται όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους μέσω τον προκριματικών. Υπεύθυνη για την διεξαγωγή του EURO είναι η UEFA (  ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου).

Η ιδέα διεξαγωγής ενός τέτοιου πρωταθλήματος προέρχεται από τον Αντρί Ντελονέ που ήταν διαιτητής και αντιπρόεδρος της  FIFA (παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου). Ο Αντρί επηρεάστηκε από τη διεξαγωγή αντίστοιχων πρωταθλημάτων στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία και σκέφτηκε ότι πρέπει και η Ευρώπη να αποκτήσει έναν τέτοιο θεσμό. Για αυτόν τον λόγο ,  η πρώτη διοργάνωση ονομάστηκε Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ ,  προς τιμήν του .

Το πρώτο  ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο ενθουσίασε τους φιλάθλους, διεξήχθη στην Γαλλία , με την συμμετοχή  17 χωρών. Της νικήτριας Σοβιετικής Ένωσης, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της  Νορβηγίας της Αυστρίας ,της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας,  της Ανατολικής Γερμανίας , της Πορτογαλίας , της Ισπανίας , της Πολωνίας , της Τσεχοσλοβακίας , της  Δανίας  και της Ιρλανίας.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η  Ισπανία και η Γερμανία, με 3 κατακτήσεις η κάθε χώρα. Μάλιστα η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να κατακτήσει τον θεσμό δύο διαδοχικές φορές ( 2008 και 2012). Δύο φορές έχουν κατακτήσει το κύπελλο η Σοβιετική  Ένωση , η Τσεχοσλοβακία, η Ολλανδία και η Γαλλία . Τέλος, από μία κατάκτηση έχει η Δανία , η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Το γεγονός πως σε 16  διοργανώσεις  το τρόπαιο έχουν <<σηκώσει>> 10 διαφορετικές χώρες, καθιστά την διοργάνωση απρόβλεπτη . Όμως ,άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μια παραδοσιακή δύναμη στο ποδόσφαιρο και μάλιστα η χώρα από όπου προέρχεται το ποδόσφαιρο, η Αγγλία δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το κύπελλο μέχρι σήμερα.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στις μεγαλύτερες εκπλήξεις του   ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτές δεν είναι άλλες από την κατάκτηση  του κυπέλλου από την χώρα μας , την  Ελλάδα το 2004 και από την κατάκτηση της Δανίας το 1992. Η Ελλάδα το 2004 κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο , αφού πρώτα είχε νικήσει την διοργανώτρια Πορτογαλία 2 φορές (στην φάση των ομίλων  και στον τελικό ) Το αντιπροσωπευτικό μας  συγκρότημα κατάφερε  επίσης να νικήσει την  Γαλλία  την Τσεχία . Πάμε τώρα στην δεύτερη έκπληξη, τη Δανία . Στο πρωτάθλημα του 1992 που έλαβε χώρα στη Σουηδία, η Δανία αρχικά δεν είχε προκριθεί. Έτσι λοιπόν οι ποδοσφαιριστές ήταν απροπόνητοι. Όμως η  Γιουγκοσλαβία αν και είχε προκριθεί τελικά της απαγορεύτηκε η συμμετοχή της στην τελική φάση του κυπέλλου εξαιτίας του πολέμου που λάμβανε χώρα εκεί. Έτσι λοιπόν, η Δανία πήρε την θέση της Γιουγκοσλαβίας και οι απροπόνητοι παίκτες , έπρεπε να αφήσουν τις διακοπές τους και να παίξουν ποδόσφαιρο. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι θα κατακτήσουν το κύπελλο.

Το τελευταίο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα έλαβε χώρα το 2021. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το 2020 αλλά η πανδημία COVID – 19 , δεν το επέτρεψε.

Το πρωτάθλημα αυτό ήταν επετειακό  διότι συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από το πρώτο EURO.  Για αυτόν τον λόγο δε διεξήχθη σε μία χώρα ,όπως συνηθίζεται  να  γίνεται, αλλά  σε 11 (!).  Πιο συγκεκριμένα οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν, στη Δανία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία,  στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στη Σκωτία και στην Ισπανία .

Τέλος , ήδη γνωρίζουμε πού θα διεξαχθεί το   EURO για το 2024.  Θα γίνει στην Γερμανία, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται  να ξεκινήσουν οι προκριματικοί αγώνες  για την είσοδο στην τελική φάση του θεσμού.

Θοδωρής Σταύρου, Β5

     ΠΗΓΕΣ

https://www.iefimerida.gr/spor/euro-2021-11-hores-gipeda-telikos-sto-goyemplei

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85

 

https://www.uefa.com/

 

Όλες οι πληροφορίες από τις πηγές αντλήθηκαν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στο διάστημα  11 το πρωι ως 3 το απόγευμα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *