Γνωριμία με το ‘Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας’ – Δίκτυο ΕPAS Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γνωριμία με το ‘Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας’

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση και ενημέρωση είχαμε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 τα μέλη της ομάδας  του δικτύου ΕPAS -Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποδεχόμενοι με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Λυκείου της πόλης Doorn, στην ευρύτερη  περιοχή της  Ουτρέχτης στην Ολλανδία, το οποίο συμμετέχει στο δίκτυο των σχολείων EPAS, ενημερωθήκαμε για το «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» και συγκεκριμένα για τις προτεραιότητες και τους στόχους του απέναντι στον ευρωπαίο πολίτη.

Η θεματολογία του Μουσείου είναι ποικίλη, οι εκθέσεις του είναι μόνιμες και περιοδικές,  ενώ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε μαθητές, σπουδαστές και δασκάλους (και στις  24 διαφορετικές γλώσσες της ΕΕ), που μέσω των κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων έχουν πρόσβαση σε on line πηγές για θέματα όπως η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φυσικό περιβάλλον, η τεχνολογία της πληροφορίας κ.ά.

Με αφετηρία τη σύγχρονη πραγματικότητα, αναδεικνύει κάποιο θέμα-πρόβλημα (π.χ. την κλιματική αλλαγή), παρέχοντας στον επισκέπτη  τις κατάλληλες ιστορικές πηγές που συμβάλλουν στην κατανόησή του. Προσβλέπει στην ανάπτυξη της περιέργειας για την κοινή ιστορία, στην προβολή των κοινών φαινομένων και, μέσω της κριτικής σκέψης, στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης.

Οι μαθητές συμμετείχαν διαδραστικά στην ενημέρωση, μέσα από συγκεκριμένη εφαρμογή, αναφέροντας ποιο θεωρούν ως πιο σημαντικό δικαίωμά τους, ενώ στο τέλος της παρουσίασης κλήθηκαν να απαντήσουν σύντομα σε  ερωτηματολόγιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

 

Το θέμα μάς οδήγησε να αναζητήσαμε την ιστοσελίδα του μουσείου «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας»,

https://visiting.europarl.europa.eu/el/visitor-offer/brussels/house-of-european-history

όπου αντλήσαμε περισσότερες πληροφορίες:

α. Από τους μύθους και τις ανακαλύψεις έως το χάος και τη συνοχή του 20ού αιώνα, το ‘Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας’ ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην ιστορία της Ευρώπης, καλώντας τους να οραματιστούν το μέλλον της.

 

β. Το ‘Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας’ στεγάζεται στο όμορφα ανακαινισμένο κτήριο Eastman, στο κατάφυτο πάρκο Léopold στις Βρυξέλλες. Το πάρκο, έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, βρίσκεται στον χώρο του παλαιού βασιλικού ζωολογικού κήπου και είναι ανοικτό για το κοινό από το 1880. Η γραφική λίμνη του φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, ενώ το πάρκο διαθέτει επίσης χώρο για πικ-νικ και για καθήμενους.

Το κτήριο του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας έχει ανακαινιστεί με σεβασμό προς την αρχική μορφή του, της δεκαετίας του 1930, όταν στέγαζε οδοντιατρική κλινική για άπορα παιδιά.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *