Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Εκδήλωση του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου και της ομάδας ‘Epas – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’

                                              «Είσαι Ευρωπαίος νέος; Μάθε, έχεις φωνή!!»

Με το παραπάνω σύνθημα – σλόγκαν  η ομάδα  ‘Epas – Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’ πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στις 12.00μ.μ., στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, δραστηριότητα της στα πλαίσια της θεματικής ενότητας  για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσουμε την  κοινότητα του σχολείου μας, συμμαθητές και συμμαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες, καθώς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας,  για τη Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο και για  συγκεκριμένες  δραστηριότητες που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα η ομάδα μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπερειφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας  Δημήτριος  Σχοινοχωρίτης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας  Νικόλαος  Μπουμπάρης οι οποίοι δέχτηκαν την πρόσκλησή μας με μεγάλη χαρά.

Ο Αντιπερειφερειάρχης  αναφέρθηκε  στο πόσο σημαντικό είναι να έχει η ΕΕ σαφείς αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς, στους οποίους τα κράτη μέλη από μόνα τους θα περιθωριοποιούνταν και απλώς θα αγωνίζονταν για ένα καλύτερο μέλλον. Απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές του σχολείου τόνισε πως ‘ως μελλοντικοί πολίτες του κόσμου και συγκεκριμένα Ευρωπαίοι πολίτες, έχετε τη δυνατότητα μέσω των εργαλείων της ΕΕ, όπως είναι και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, να θίξετε ζητήματα που απασχολούν τους νέους, όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς και να αναδείξετε περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν όλους μας’.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας τόνισε –  μεταξύ άλλων – τη σημασία να είναι οι νέοι ουσιαστικά και όχι τυπικά ενεργοί πολίτες,  τόσο στην τοπική και εθνική αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή  κοινότητα, με γνώση για όσα συμβαίνουν γύρω μας και υπευθυνότητα.

   

 

Ενημέρωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

   Στην παρουσίαση των δράσεών μας οι μαθητές  αναφέρθηκαν  αρχικά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα κοινό εγχείρημα που ανέλαβαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αφουγκραστούν τη γνώμη των Ευρωπαίων για το μέλλον της Ευρώπης, μέσα από διαλόγους και συζητήσεις που καθοδηγούν οι ίδιοι οι πολίτες. Η Διάσκεψη έχει ξεκινήσει επίσημα από τις 9 Μαΐου 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία των συνεδριάσεων, ώστε μέχρι το τέλος της άνοιξης να ανακοινωθούν τα συμπεράσματα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για θέματα, όπως:  Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υγεία, ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, ευρωπαϊκή δημοκρατία,  μετανάστευση κ.ά.

Οι junior ambassadors ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους πως  όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, από άκρη σ΄ άκρη της ΕΕ, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγελματικών προσόντων, καλούνται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και θέσεις, αλλά και να διοργανώσουν εκδηλώσεις, τοπικές ή περιφερειακές, μέσω της ψηφιακής πολύγλωσσης πλατφόρμας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η ομάδα μας συμμετείχε στη Διάσκεψη μέσω της συγκεκριμένης παλτφόρμας με 7 συστάσεις – συμπεράσματα σχετικά με τα δικαιώματα των ευρωπάιων πολιτών, που προέκυψαν κατόπιν έρευνας και συζήτησης που πραγαμτοποιήθηκε  κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022.

Ευρωπάιος πολίτης και Νέοι : τα θέματα συζήτησης με τους ευρωβουλευτές Μεϊμαράκη και Κυμπουρόπουλο

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για τη Διάσκεψη, οι junior ambassadors γνωστοποίησαν στο κοινό πως δύο βασικά θέματα που τους απασχόλησαν ήταν τα διακιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και το μέλλον των νέων εντός ΕΕ, δύο καίρια  θέματα που είχαν την ευκαιρία εντός του προγράμματος  να συζητήσουν  με τον ευρωβουλευτή και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη (στις 17 Μαρτίου 2022) και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο (στις 22 Μαρτίου 2022) αντίστοιχα.

Για το πρώτο θέμα, το έναυσμα δόθηκε τον Δεκεμβρίου 2021, συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου  – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνω Δικαιωμάτων και στις 20 Δεκεμβρίου, όπου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών της Α΄Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο που έληξε τις εργασίες της στις 15 Ιανουαρίου 1822 με την ψήφιση του Συντάγματος της Επιδαύρου. Πρόκειται για το πρώτο σύνταγμα των ελεύθερων Ελλήνων, με δημοκρατικά άρθρα, ανάλογα με κατοπινά συντάγματα πολλών χωρών  και με συνθήκες της ΕΕ, όπως η συνθήκη της Λισαβόνας (2007).  Τις αναλογίες μεταξύ του Α΄Συντάγματος της Επιδαύρου και της συνθήκης της Λισαβόνας οι junior ambassadors τις παρουσίασαν σε ταινία μικρού μήκους, της οποίας  τα  γυρίσματα έγιναν στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο, πρωτοβουλία που ο ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επαίνεσε.

Η συζήτηση με τον κ. Μεϊμαράκη αφορούσε σε θέματα όπως η ψηφιακή δημοκρατία, η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, η προοπτική δημιουργίας ευρωστρατού και ευρωσυντάγματος, η δικαιοσύνη, η κλιματική αλλαγή κ.ά.

Η συζήτηση για το μέλλον των νέων στην ΕΕ με τον κ. Κυμπορόπουλο πραγαμτοποιήθηκε με αφορμή τον χαρακτηρισμό του 2022 ως  Ευρωπαϊκού  έτους Νεολαίας και αφορούσε στις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους, στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην ευκαιρία που τους προσφέρεται για την έκφραση των ιδεών τους και των απόψεών τους, προκειμένου να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Συμμετοχή μας σε συζήτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ομάδα του Epas ενημέρωσε  όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση πως δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση  για συμμετοχή σε συζήτηση  του  ειδησεογραφικού Πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 8 Απριλίου 2022 σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Στη συνάντηση που πραγαμτοποιήθηκε διαδικτυακά η ομάδα μας έθεσε προς τους συμμετέχοντες – πολιτικούς, καθηγητές, αναλυτές – ερωτήματα σχετικά με τα άμεσα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για το πως μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ τους πρόσφυγες από την Ασία και την Ουκρανία ταυτόχρονα  και πώς μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή τους στα κράτη υποδοχής, ειδικά στις πύλες εισόδου της Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Το φυλλάδιο για τους νέους

Ως επίλογο στην εκδήλωσή μας παρουσιάσαμε και διανείμαμε  4σέλιδο φυλλάδιο που ετοιμάσαμε για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας, καθώς και για όλους τους νέους και τις νέες της πόλης μας, με θέμα τα ενημερωτικά και συμμετοχικά εργαλεία που διαθέτει η   ΕΕ για τη νέα γενιά των κρατών-μελών της, όπωςείναι η Διαδικτυακή Πύλη Νεολαίας, το Ευρωπαίκό Φόρουμ Νεολαίας, το Erasmus +, η πλατφόρμα mazi.eu  κ.ά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Σχοινοχωρίτης συνεχάρη την ομάδα μας για όλες τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της, υποσχόμενος την αμέριστη στήριξή του στο μέλλον σε ανάλογες δράσεις μας.

Ο κ. Σχοινοχωρίτης με τους junior ambassadors της ομάδας «Epas-Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου.

Ο κ. Σχοινοχωρίτης με τους junior ambassadors της ομάδας «Epas-Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *