Συμμετοχή με εισήγηση των Εφήβων Βουλευτών του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα: «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου»

Το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΑ με θέμα:

«Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο-Πολίτης του Κόσμου»

Το Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 5-7 Απριλίου 2024 στα Ιωάννινα.

Το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου δε θα μπορούσε να λείπει! Η ομάδα της Βουλής των Εφήβων συμμετείχε με εισήγηση με θέμα:

«Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ»

H ομάδα των Εφήβων Βουλευτών απαρτίζεται από τις Κοντογιάννη Αθανασία, Κορολή Αλεξάνδρα, Κόττα Κωνσταντίνα, Κυριακοπούλου Μαντώ, Κυριακοπούλου Δήμητρα, Μπάμου Δέσποινα, Νέσιτζ Γιοβάνα, Πριοβόλου Ιόλη, Σμυρνιωτάκη Ασπασία, Συντρίκου Φωτεινή, Σωτηροπούλου Σοφία, Τζαβάρα Γεωργία, Τζερίγια Βανέσσα, Τσιωτάκη Μαρία, Τριανταφύλλου Μελίνα, Φάνη Νικολέτα, Ψαρρού Ευαγγελία.

Εισηγήτριες ήταν οι μαθήτριες μας: Νέσιτζ Γιοβάνα, Τσιωτάκη Μαρία, Μπάμου Δέσποινα,  Κόττα Κωνσταντίνα, Κοντογιάννη Αθανασία, Κορολή Αλεξάνδρα, Τζαβάρα Γεωργία, τις οποίες και συγχαίρουμε για την τόσο ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγαν και την εισήγηση που παρουσίασαν μαζί με μαθητές και μαθήτριες από 190 περίπου σχολεία από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όλες τις βαθμίδες.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό και υγειονομικό, η εκπαίδευση για την πολιτειότητα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ζητούμενο. Τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο ορίζουν την καλλιέργεια της ενεργού πολιτειότητας ως έναν από τους βασικούς σκοπούς της σύγχρονης εκπαίδευσης. Το ουσιαστικό ζητούμενο σχετικά με το πώς οικοδομείται η έννοια του ενεργού πολίτη-μαθητή, αφενός προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, αφετέρου αναδεικνύει την ανάγκη διαμόρφωσης περιβαλλόντων μάθησης που υποστηρίζονται από βιωματικές, συμμετοχικές, ανακαλυπτικές και εξωστρεφείς  τεχνικές, που  αντανακλούν ουσιώδη μηνύματα πολιτικής συμμετοχής και καλλιεργούν προσδοκίες για ατομική και συλλογική δράση στο δημόσιο βίο.

Η προτεινόμενη προσομοίωση Συνεδρίου αποτέλεσε ένα περιβάλλον μάθησης, που θα ενισχύσει την εμπλοκή των μαθητών/τριών σε σύγχρονα ζητήματα με συμμετοχικές διαδικασίες, καλλιεργεί και αξιοποιεί την κριτική σκέψη και επιτρέπει την κατανόηση της δυναμικής της ενεργού πολιτειότητας.

Οι στόχοι του Μαθητικού Συνεδρίου επιτυγχάνονται μέσα από οργανωμένες εργασίες που περιελάμβαναν: προσκεκλημένους ομιλητές, προφορικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις εθελοντικών δράσεων, εργαστήρια (workshops), συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού, εικαστικές εκθέσεις μαθητικής δημιουργίας και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Το Συνέδριο επιχείρησε να διαμορφώσει ένα περιβάλλον μάθησης που διευκολύνει την εμβάθυνση σε θέματα της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας και προσέφερε δυνατότητες στους μαθητές/τριες να συνεργαστούν και να εκφραστούν  σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, να ανακαλύψουν το περιεχόμενο της ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής και να μετασχηματιστούν σε δρώντα υποκείμενα της σχολικής κοινότητας, της τοπικής και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Στο περιθώριο του Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου η ομάδα των Εφήβων Βουλευτών του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Σπήλαιο των Ιωαννίνων, το νησάκι, το μουσείο σύγχρονης τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, και το μουσείο αργυροτεχνίας μέσα στο κάστρο! Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας και σε επόμενα μαθητικά συνέδρια!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *